برای ورود به بازارهای تخصصی و انجام یک انتخاب صحیح در هر زمینه ای اصطلاحاتی وجود دارند که بصورت اختصاری بیانگر مشخصات یا ویژگی هایی خاص هستند که باید از آنها اطلاع داشت. برای مثال بارها شنیده ایم که نوعی خودرو مجهز به ABS (Anti-lock Brake System) است اما شاید از مشخصات آن اطلاع نداشته باشیم و زمانیکه به ما بگویند خودروی دیگری مجهز به EBD (Electronic Brake-force Distribution) است دچار تردید شویم که این ویژگی چیست و در انتخاب خودروی مورد نظر به مشکل بخوریم. در نتیجه اگر قصد خرید یک ژنراتور گازسوز یا دیزل دارید باید اصطلاحات و ویژگی های این دستگاه ها را بدانید . در این مقاله چند تا از اصطلاحات رایج را توضیح خواهیم داد:
۱- AVR یا (Automatic Voltage Regulation) تابلوی تنظیم کننده ولتاژ خودکار
AVR یک مدار تعبیه شده در تابلوی کنترلر دستگاه ژنراتور می باشد که وظیفه ی تنظیم ولتاژ و نوسان گیری را در محدوده تعیین شده دارد. این قطعه در ترمینال خروجی دستگاه ژنراتور قرار می گیرد و بصورت خودکار عمل می کند. این مدار معمولاً در دستگاه های دارای تابلوی سنکرونایزر استفاده می شود تا بتواند ولتاژ خروجی دستگاه را با ولتاژ ورودی از برق شبکه را باهم تنظیم و همسان نگه دارد.
۲- Synchronous تابلو همگام شونده
تابلوی سنکرونایزر یا به اختصار سنکرون نوعی تابلوی کنترلر است که برای همگام ساختن نیروی برق تولیدی ژنراتور با برق شبکه بکار برده می شود. فرض کنید کارگاه ما نیازمند ۳۰ کیلووات توان برق می باشد و برق شبکه قیمت بالایی دارد، با استفاده از یک ژنراتور گازسوز که ۲۵٫۶ کیلووات توان تولید می کند ، برای تأمین مابقی توان مورد نیاز (۴٫۴kW) می توانیم از تابلوی سنکرون بر روی ژنراتور استفاده کنیم تا برق کمتری از شبکه برق بخریم و با ژنراتور گازسوز سنکرون برق ارزان تری را برای مجموعه خودمان تامین کنیم و حتی برق تولید شده را در برخی مواقع به اداره برق بفروشیم.
۳- ATS یا (Automatic Transfer Switch) سوئیچ انتقال خودکار
مدار سوئیچ انتقال خودکار یک مدار مجزا در تابلوی برق ژنراتور می باشد که معمولا برای ژنراتور های با کاربری اضطراری استفاده می شود. این قطعه وظیفه انتقال اتصال خودکار برق ژنراتور به مجموعه پس از قطعی برق را دارد؛ بعبارتی دیگر ATS یک سوئیچ هوشمند برای تغییر تأمین کننده برق یک مجموعه از برق شبکه به برق ژنراتور است.
۴- CHP یا (Combined Heat & Power) مولد همزمان برق و حرارت
همانطور که در مقالات دیگر هم گفته شده، اصطلاح مولد همزمان برق و حرارت یکی از بهینه ترین کاربردهایی است که می توان از یک دستگاه مولد انرژی استفاده کرد. در این سیستم ما علاوه بر دریافت انرژی الکتریکی از ژنراتور ، آن را مجهز به سیستم انتقال حرارت میکنیم تا بتوان از حرارت تولیدی موتور دستگاه برای گرم کردن یک مجموعه دیگر هم استفاده کرد تا بتوان علاوه بر خنک کاری موتور از اتلاف انرژی جلوگیری بیشتری کنیم.
۵- DRP یا (Demand Response Power) تامین برق در هنگام تقاضا
این اصطلاح مربوط به یکی از وضعیت های کاربرد ژنراتور می باشد، در این وضعیت برق ژنراتور به شرطی وارد مدار مصرف می شود که مصرف مجموعه ما از حد مجاز بالاتر برود. یعنی باید یک سطح مجاز برای ژنراتور تعیین کنیم که ژنراتور آن سطح توان را بعنوان توان صفر خود بداند و از آنجا تغذیه نیروی برق را انجام دهد.
۶- PRP یا (Prime Running Power) حداکثر توان
کاربری حداکثر توان برای تأمین برق یک مجموعه بصورت مستقل از برق شبکه استفاده می شود که معمولا برای ساعات نامحدود در یکسال با نوسان بار الکتریکی در نظر گرفته می شود. خیلی از فروشندگان این اصطلاح را با "دائم کار" اشتباه میگیرند و برخی به غلط به مشتریان خود مشاوره می دهند.
۷- COP یا (Continuous Power) دائم کار
کاربری "دائم کار" مشابه نوع PRP است اما با این تفاوت که در این روش ژنراتور را برای تامین برق یک مجموعه در ساعات نامحدود و بار الکتریکی یکنواخت استفاده می کنند. * باید به این نکته توجه داشت که تفاوت کاربری "دائم کار" و "حداکثر توان" در گارانتی ارائه شده توسط شرکت فروشنده تاثیر دارند.
۸- ESP یا (Emergency Standby Power) توان اضطراری آماده به کار
یکی از رایج ترین و پر کاربردترین دستگاه های ژنراتور این نوع می باشد که در جهت تامین برق یک مجموعه در زمان خاموشی استفاده می شود. در این سبک ساده ترین تابلوهای کنترل و ژنراتور تعبیه می شوند تا فقط در هنگام خاموشی برق شبکه بتوان مجموعه مورد نظر را از قطعی برق طولانی مدت نجات داد. معمولاً برای ژنراتور برق اضطراری ساعات کارکرد پایینی را در نظر می گیرند و به همین سبب گارانتی ارائه شده توسط فروشنده مدت محور (مثلاً ۶ ماهه یا یکساله) خواهد بود.